reflektion på 2012.

Ja då var det dags för en uppdatering.
Ja jag vet, det är inte bra att låta det gå såhär lång tid mellan uppdateringarna. kanske ska sätta det som ett nyårslöfte? hmm, tåls att tänkas på.
 
 
Nåväl, nu ska vi försöka bena ur katastrofåret 2012.
 
 
till att börja med så måste jag ta upp Hörby kommun och deras pudelfarm av misstag och rena lagbrott.
 
 
Lite bakgrundshistoria så som jag ser det alltså.
 
 
Hörby kommun beställde en 25 Kvm stor väggmålning av en bekant till kommunalrådet Lars Ahlkvist helt utan att upphandla denne enligt Lagen om offentlig upphandling. Detta har upphandlats i det kommunala industrifastighetsbolaget där flertalet partier har stolar. Detta är förvisso ett standardförfarande samt att HIFAB även pekar på och har tillämpat ett undantag som finns i lagtexten.
 
 
Kan förstå tanken bakom detta men dock är den inte tillämparbar tyvärr. Det undantaget gäller enbart speciella målningar som i praktiken skall vara så unika så att dom enbart kan göras av en viss konstnär. Detta finns uttryckt i två prejudicerande NJA domar från Högsta Domstolen att läsa. Till exempel på grund av dennes unika stil etc kan man göra undantaget.. Målningen som är beställd är allt annat än unik. den målas av en smått okänd konstnär vid namn Johan Falkman. Jag har personligen varit i kontakt med stora och internationellt högt ansedda konstkännare som inte känner till honom. Hmm? detta måste tala sitt eget språk kan man ju tycka. sen att tavlan är gräsligt ful är bara min åsikt.
 
 
Johan falkman i maskopi med HIFAB´s styrelse har försökt slå dunster i kommuninvånarna att konstnären är jättekänd etc. Tex att Johan Falkman faktiskt har haft konstutställning i mexiko. Kan så vara men vad har det med saken att göra? jag kan också ha en konstutställning i Mexiko, men inte fan betyder det att jag är en erkänd konstnär. Vilket katastrofalt misstag detta var då massmedia etc fick reda på sanningen. Johan falkman har även målat en väggmålning till det kommunala bolaget Trelleborgs hamn AB. även där var upphandlingen gjord under all kritik. Även där blev målning svindyr. drygt en miljon fick dom betala för den samt att ingen dokumentation finns kvar runt detta förfarande då den föredetta Vd´n dolde all upphandling och förstörde all dokumentation tyvärr.
 
 
Sen kan tavlan inte hängas upp om den inte målas om då Jesus är med i motivet. Det finns reglerat i både domar samt lagtexter att kommunen skall vara religionsneutral i alla områden. Visst, jag är själv kristen men inte vill jag se Jesus där. Särskilt med tanke på att han bör inte kopplas ihop med en sådan ful och otäck tavla. Den innehåller inte bara död och mörker, utan även motiv från arabiska våren, polisbrutalitet etc etc.
 
 
Är detta något som har lokal förankring med en kommun som är en bruks och landsort? Nej!! Sen så är inte bara kommunalrådet själv med i motivet som legionär utan även andra som tagit sig in via nepotism etc. Kommunalrådet skriver in sig i historien inte bara som en klantig smått outbildad legionär som är en soldat med en blodig historia. smart drag Lars. Jag hoppas innerligen att han på ålderns höst får en uppenbarelse och ångrar sig nåt gruvligt. Men det lär väl inte hända, gubben är för stolt för detta. Stockdumt faktum tyvärr.
 
 
Lars, om du läser detta. Jag klankar inte ner på dig som privatperson, det måste du veta utan dig som kommunalråd. Du borde klivit av dina 6-7 stolar du sitter på för länge sen. och erkänt dina misstag, slickat dina sår och tagit tidig pension. Du har suttit för länge och med det förstört kommunens anseende, ekonomi etc. Vi ligger ju nästan en miljard back!
 
 
vi har knappt råd att betala löner mellan varven då det är brist på likvida medel.  Det är högst tragiskt att vi har ett styre i kommunen med vissa undantag, som inte har någon arbetslivserfarenhet eller begränsad i varje fall. Samt outbildad. lars själv hoppade av högskolan till exempel. Detta genomsyrar även vår kapitalt handlingsförlamade och högst inkompetenta regering.
 
 
Borde det inte finnas lagreglerat att man skall ha utbildning för den post man sitter på? Fredrik skalleper Reinfeldt tex har inte jobbat en sekund vad jag vet då han gick rätt in i politiken. tål att tänkas på. Vår ekonomi på grund av vårt styre är totalt förstörd. Det lär ta oss tio år att komma i balans igen. Vem får betala för detta? jo vi invånare med skattehöjningar, våra barn då dagis, förskola, skola, fritid etc blir lidande då man skär ner som tokar. Våra äldre då man skär ner äldrevården. Våra handikappade då man skär ner etc etc etc etc. Detta för att styret lekt med vår ekonomi som man spelar Monopol.
 
 
Jo förresten det glömde jag. Ingen av styrelsen i HIFAB har uttalat sig i frågan. Man gör en struts och sticker huvudet i sanden. Ser man det inte så finns det inte. Oerhört korkat må jag säga. Är det inte bättre att ta fighten, stå för sina kapitala misstag och rätta till dom? Nä då, man bloggar hellre om det. Jo visst, det gör jag med fast till skillnad från styrelsen jag tar gärna debatten med styrelsen när som helst, var som helst och hur som helst.
 
 
Jag måste ta mig tillfälle att skratta åt Heidi Laine Lundgren och hennes blogginlägg på hennes blogg. Det var oerhört roligt att läsa. Inte för att något av det stämmer överhuvudtaget men likväl ett roligt inlägg. Tack för skrattet Heidi! Heidi skrev att hon inte uttalar sig eller tar en debatt för att det är ju faktiskt bolaget som tagit beslutet. men heidi, sitter i du i styrelsen? har inte du tagit beslutet? har inte du skrivit under protokollet? varför tar du den enkla vägen ut och vågar inte stå för vad du gjort? 
 
 
Arne Bertilsson satt som VD i HIFAB vid tillfället upphandlingen gjordes. Kul att se att han bröt mot lagtext då han satt på två stolar, dels VD och dels kommunchef. han måste se till lagarna kommunen skall följa samt aktiebolagslagen. HÖHÖ, tänk på den Arne. Sen fick jag sprungit på mail som skickats från Arne till Lars där Arne beklagar sig över drevet och talar om att man är stadd i kassan och att HIFAB´s pengar inte är kommuninvånarnas pengar att det finns privata ägare.
 
 
Varför i hela helvete rent ut sagt finns det privata ägare i det bolaget för? Lite sandlådan där. "dom e dumma mot mig faktiskt, jag är jätteledsen faktiskt och behöver snuttefilten Lars" Hmm, hur går detta ihop med att HIFAB inte får gå med vinst? Lars Ahlkvist beklagar sig i tidningar, radio och tv. För att få sympati? Stackarn gör sig bara till än mer åtlöje tyvärr. Hade det inte vart bättre med tanke på hur kontraktet är skrivet att riva det? nä lars ahlkvist försöker övertyga sig själv och invånarna att det kommer kosta oss oerhörda summor att riva det. Problemet är dock att det är förmodligen Arne Bertilsson själv i egenskap av VD som skrivit det. Det syns klart och tydligt i kontraktet med Johan Falkman att det är skrivet av en klåpare. Vi har ingen kommunjurist i kommunen. Tur är väl det, kontraktet i sin utformning är bara att riva och ingen kan göra anspråk på nån part. I kontraktet finns det även punkter om att vi ska stå för transporterna fram och tillbaka till konstnärens studio i Malmö, en lägenhet, trot eller ej men en moped! samt oförutsedda utgifter.
 
 
I praktiken vilka avgifter som helst då styrelsen och konstnären sitter i knät på varandra. Ja historien blir bara mer skrattretande ju mer man gräver. Då kommunen måste tillämpa offentlighetsprincipen så kan man ta ut nästan all dokumentation från kommunen. konstigt nog finns det knappt någon kommunikation mellan Johan och kommunen? kör dom det utanför kommunen månntro för att dölja allt? tål att tänkas på även det. Arne bertilsson bryter själv mot just offentlighetsprincipen då det enligt uppgift begärdes ut all mail från ett par tjänstemän i kommunen för ett år tillbaka. Både ut och ingående men Arne själv propsade på att det bara är loggarna man kan ta ut, inte själva mailen per se. Hur kan detta vara transparent? Samt begärde namnet på den som begärde ut det. Vilket även detta direkt är ett lagbrott.
 
 
Det står svart på vitt i tryckfrihetsförordningen att detta inte får göras. Heller inte vilket i syfte man begär ut uppgifterna och han skall vara kommunchef!!?? Detta gjorde även dom som sitter i receptionen, men det är förståeligt. Dom är inte utbildade nog och man kan ha överseende med det. Justitieombudsmannen har vid flertal tillfällen yttrat sin kritik mot detta förfarande. Är det inget som Arne vet om? Nu har Arne gått i pension, tur är väl det. Men nu tog tyvärr Robert Odeberger över posten som kommunchef. Förvisso enligt Lars tillfälligt med va jag tror är Robert Lars nickedocka som resulterar i att Lars kan fortsätta sitt race. Han sitter som VD i det allmännyttiga bostadsbolaget Hörby bostäder.
 
 
Återigen får vi en sits där en person sitter på två stolar. Historien återupprepar sig tyvärr. Jag tycker det borde införas en princip och styrdokument i kommunen att ingen får sitta på två eller fler stolar, för att krossa korruptionen samt främja mångfalden i styret. Jag har inte riktigt fått grepp om vilka kvalifikationer Robert har för att sitta på dessa stolar. Har han någon erfarenhet från näringslivet? Är det så att han via nepotismen har fått tillgång till den posten månntro? Tål att tänkas på även detta.
 
 
Man har även talat om att man har inget inflytande från kommunstyrelsen samt från kommunfullmäktige att styra dessa två bolag. Har styret glömt att man har möjlighet till aktieägarinflytande och aktieägardirektiv? Man kan ge direkta "order" till styrelsen i bägge bolagen.
 
 
Jag har heller inte fått grepp om man har krav på aktieägarutdelningar i dessa. Man har också istället för att bolagen lånar på öppen marknad, lånat ut våra egna pengar till dessa. Inte undra på att vi inte har pengar och är skuldsatta upp över öronen. Finns ett bra ordspråk "den som är i skuld är inte fri". Undra om det är så att man gör aktieägartillskott varje år till bägge bolagen för att sen kunna ta ut dom igen för att slippa skatta för vinsten i bolagen. en fantastisk invånare med universums största drivglöd kämpade med att få till ett publikt möte gällande tavlan. alla politiker bjöds in samt allmänheten. hon fick absurt nog betala över 7000:- för att hålla mötet i kommunhuset. kommunen hade lika gärna kunnat göra eftergift på denna kostnad. som tur var så betalade allmänheten gärna ett litet inträde för att delta på mötet. hon fick ihop kostnaden och mer därtill vilket hon absolut var värd. Men INGEN! av dom ansvariga dök upp.
 
 
 
hur i hela helvete rent ut sagt tänkte man där? Lars skrev ett mail som jag fick tag på där han uttryckligen skrev att han förutsätter att ingen deltar. snacka om dolt hot! fega människor som inte dök upp pga detta. det kom ett par politiker som inte hade med beslutet att göra tyvärr. det hade vart intressant att se vad dom beslutande hade sagt och försvarat sig med. garanterat lögner och undanflykter som vanligt. Lars själv skrev ut ett X antal dokument med sin förklaring och la in på ett bord i salen där mötet skulle hållas som han ville att folk skulle läsa. dessa togs undan av eldsjälen. Lars vart rosenrasande och beklagade sig återigen i martyrställning i media om att han inte fick fram sina åsikter etc. Men Lars, du hade ju kunnat komma på mötet istället. varför skall du få fram dina lögner i text och med det gömma dig? nä fan, klart man tar undan det.
 
 
 
det var bra gjort av eldsjälen samt världens största eloge till vederbörande att ta initiativet till mötet.
det gjordes även en namninsamling mot upphandlingen. över 1200 skrev på den. dock var det en massiv del som inte vågade skriva på av rädsla för repressalier tyvärr. den lämnades in med mediabevakning till Lars. Kan ge mig fan på att han har slängt den. En annan eldsjäl tog initiativ till en tavelaktion där allmänheten lämnade in sina tavlor dom inte ville ha eller som dom kunde undvara till kommunen i protest. över 70 tavlor blev det. dessa togs emot av Lars. Men även där tror jag att dessa antingen har slängts eller bara kastats in i ett mörkt förråd någonstans. Hade det inte vart bättre att låta skolorna dra igång tävlingar där barnen och ungdomarna fick rita och måla? så kunde man bygga ett collage istället?
 
 
 
där kan man snacka om att lämna något fint till eftervärlden. tänk om vi fick nya Zlatan i kommunen. folk hade vallfärdats för att se den. det hade varit ovärderlig PR. samt att man som vuxen kunde ta med sina barn till tavlan och visa. eller låta invånarna komma till tals med tips och ideer. nä man kör över dom istället och med härskartekniker etc dumförklarar dom. detta kommer gå till historien som världens mest korkade kommun och kommunstyrande. hoppas att vi till nästa val får bort stora delar av styret. tavelaffären är anmäld i två omgångar till konkurrensverket men tyvärr är det nerlagt. enligt den person som inte fick ut mailen som denne begärde ut så talade Arne om att det minsann inte fanns någon anmälan.
 
 
 
det skall tilläggas att Arne med sina härskartekniker i mötet med personen som begärde ut handlingar att dom tar begäran när dom känner för det. detta är ett lagbrott då det uttryckligen står i offentlighetsprincipen att det skall behandlas skyndsamt. det har även uttalats att man måste lägga alla andra uppgifter åt sidan för att behandla begäran. väldigt arrogant påpekade han att vissa delar inte kunde tillgodoses då man inte kom åt lars dator då han inte var på plats. Även detta har justitieombudsmannen tidigare i flertal tillfällen kritiserat. det skall finnas rutiner för att komma åt alla datorer etc även när berörda inte är på plats. men detta fattade inte Arne då det faktiskt redovisades för honom av personen framför.
 
 
 
lite ironiskt har denne även studerat beteendevetenskap, rätt fräckt att denne läste Arne som en öppen bok. det fanns rädsla, osäkerhet etc i Arnes kroppspråk som tog sig uttryck i härskartekniker. Arne nämnde även att det prövats i rätten samt SKL. för det första prövar inte SKL något, sen har kammarrätten ingen dom gällande detta. personen som begärde ut efterfrågade även målnummer etc men fick arrogant till svar att det ville inte Arne berätta. Inte konstigt att han inte ville det då det var en ren lögn. gång på gång avbröt Arne med sina härskartekniker personen i fråga när denne ville förklara och redovisa fakta.
 
 
 
media var tidigare i kontakt med arne på telefon och ville ställa lite frågor om affären, media fick "vill du inte prata om tavlan så lägger jag på luren" till svar. hur anstår det en VD och tillika kommunchef att agera som en femåring? Arne presenterade sig inte när han som gubben i lådan dök upp ett tu tre när personen begärde ut handlingar, senare in i situationen så efterfrågades namnet på Arne, svaret blev "du talade inte om ditt namn", "nä jag behöver inte uppge det vilket du vet" "då tänker jag inte berätta mitt heller". snacka om sandlåda ;) det han inte tänkte på att hans bild samt namn finns på kommunens hemsida.
 
 
strax tillbaka, måste hämta en kopp kaffe till samt sträcka på benen. Detta kommer ta tid att skriva klart. Passa på ni med vetja. Hämta en kaka med, fast bara en. Det lägger sig på hullet annars.
 
 
Så, är ni klara för lite mer?
 
 
Då kör vi!
 
 
Johan Falkman har gjort en skrivelse och anmälan till flertal instanser gällande en person som är präst mot dennes uttalande i sociala medier. Det var förvisso inte särskilt smart uttalat av henne, men jag kan förstå hennes innebörd. Hon skrev det i total affekt. Johan saxade ut vissa delar ur kontext och beklagade sig att Lars och dennes fru faktiskt mår jättedåligt över detta. Hur går det ihop med att Lars titt som tätt påpekar att Lars och johan inte känner varandra? Hur kan han veta att dom mår dåligt? Skrattretande roligt. Johan drog dock tillbaka anmälan efter att det uppdagades i media. Tur var väl det. Tror inte det hade vidtagits några åtgärder då man har yttrandefrihet i Sverige och det han skrev var inget olagligt. Johan har uttalat sig på olika sätt att han är arg etc för drevet mot tavlan. tack fan för det, han kan ju förlora över 600.000:- om kontraktet antingen blir ogiltligförklarat eller att det rivs.
 
 
 
Så, nu tar vi nästa ämne.
 
 
Gällande Sverigedemokraterna. jag kommer enbart att reflektera över året som gått.
JAG DELAR INTE DERAS POLITIK ETC!! märk väl, DELAR INTE! har ni läst och förstått? DELAR INTE!!
 
 
Sverigedemokraterna har under året som gått gjort pudel efter pudel. Ja det är allt annat än bra. men trots det går dom starkt fram. undra om det beror på en martyrställning månntro? ja inte vet jag, tycker det är lite märkligt. flertal medlemmar och riksdagspolitiker har gjort pudlar och bör enligt mig inte vara medlemmar eller politiker. att kalla folk för diverse okvädningsord med inslag av direkt rasism är oförlåteligt. vi har även representanter i styret från partiet i styret i vår kommun.
 
 
även här har det gjorts pudlar. inte heller dessa är okej enligt min åsikt. i bloggar som innehas av våra kommunpolitiker så spys det galla och rena okvädningsord över SD och deras representanter i styret i kommunen. det dom missar är att dom är folkvalda. man spottar alltså dom som valt in SD i styret, rätt i ansiktet. Ja men det är ju smart gjort. Man förstör alltså möjligheterna att bli valda till nästa val, genom att det byggs förakt mot skrivande personer. jag förstår inte riktigt hur man tänker i det fallet. att kritisera och öppna debatt i det allmänna rummet är helt okej, men håll det för helvete på en nivå som är acceptabel. annars riskerar man att binda ris på egen rygg. nåväl, jag tycker dock att det är starkt gjort av SD att våga stå för sina åsikter och gapa lite i kommunen på olika sätt.
 
 
jag delar dom inte, men anser att man ska stå för sina åsikter till skillnad från många andra politiker i kommunen. gällande SD på riksnivå så måste jag säga att Jimmie Åkesson är en smart, nästan manipulativ partiledare som vet vilka vägar han skall ta för att flyga under radarn.
 
 
retoriskt är han ruggigt duktig. där kan man snacka politiskt snömos. att kunna prata konstant i tre timmar utan att ha sagt ett pillikvitt. han kan prata omkull nästan vem som helst. jag måste även säga att det är starkt jobbat att lyfta ett parti såpass mycket att man blir så stora. grattis SD! men stora delar av deras politiska program kommer vara totalt förödande för Sverige om dom blir realitet tyvärr.
 
 
 
tänker framförallt på kriminalpolitiken och det som gäller kriminalvården. Kent Ekeroth som numera har en time out hade inte en susning om vad han pratade om. hänvisade till forskning kors och tvärs utan att kunna källhänvisa. det han fick fram var inte ens evidensbaserat utan gjord av kreti och pleti. tragiskt SD, skall ni nu reformera så basera det på rätt forskning. till mediabevakningen och drevet mot Johnny Skalin. Jag håller med honom att varför skall man blanda in hans fru och svartmåla deras äktenskap för? vad har hon gjort för att bli uthängd? FY på er media. Han får väl gifta sig med vem han vill? Utbildningsnivån på media som bevakat detta är lägre än Glocalnet. det man missar är att man spär på Sverigedemokraternas martyrställning. Ja men smart drag media. Eller inte!
 
 
Hmm, vad har vi mer att ta upp månntro?
Nä mer kaffe, för annars lär jag somna med skallen på tangentbordet och fylla bloggen med bokstäverna Z.
 
 
 
Nä jag kommer inte på något mer.
Till er som läst och har åsikter får gärna kommentera. lovar att svara. numera får jag mail vid kommentar.
Till er som tänker klaga på hur jag skriver, stor bokstav etc kan ta er hink och spade och leka någon annanstans. jag skriver som jag vill, det är min blogg ;)
 
 
 
Tills vi hörs igen så får ni ha en fantastiskt fortsatt dag!
GOTT NYTT ÅR!
 
 
Fridens liljor.
 
// den bittra medborgaren.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0