smaka på den bitterljuva frukten?

Välkommen tillbaka gott folk.
Hoppas nyåret var bra för er.
 
 
Nu skall vi avhandla lite mer granskade fakta gällande hörby kommun med tillhörande personer och partier.
 
Råder er att sätta er tillrätta med en kopp kaffe, detta kommer ta tid.
Färdiga? då startar vi berg och dalbanan!
 
 
Det har varit tyst från Hörby kommun och dess företrädare. Förvisso har det varit jul och nyår, men innan dess så slocknade viljan att uttala sig på olika sätt samt i olika medier såsom bloggar, tidningar och TV.
Det är mig något besynnerligt att offentliga personer inte tar bladet från mun utan bildligt talat har knutit knut på sin egen tunga i ren tjurskallighet. Beklagligt, men kanske sprunget ur rädsla för att tappa ansiktet? jag är rädd att det är en fråga vi aldrig kommer få svar på gott folk. det gör ont i mig att se att medborgarna viker sig under den falska, glödande hammaren av härskartekniker och ren skrämseltaktik som kommer från kommunens företrädare. Jag hade vart överlycklig om fler tog sig tid att kritiskt granska och ifrågasätta beslut och agerande.
 
 
Vi medborgare har fulla rättigheter att begära ut allmänna handlingar från kommunen. Vi behöver INTE redovisa varken namn eller avsikt till uttaget. begäran skall hanteras skyndsamt. Beroende på vilka handlingar som efterfrågas så skall dom sekretessprövas först, detta skall göras skyndsamt även det. Vi har rätt att se handlingarna kostnadsfritt på plats, men även få dom kopierade mot självkostnadspris.Vi behöver inte heller inkomma med en "offentlig" begäran skriftligt eller via mail tex. Det får inte ställas ett sådant krav. 
 
 
Just detta förfarande har Justitieombudsmannen vid flertal tillfällen kritiserat kommuner och myndigheter för.
Kommunens tjänstemän kan heller inte skylla på att dom efterfrågade handlingarna som tex finns elektroniskt inte går att komma åt då just den personen är på semester, sjuk, inte på plats då det skall finnas utarbetade rutiner för att komma åt det oavsett. Är handlingarna inlåsta och en tjänsteman som är på semester utomlands tex, har nyckeln på sig så hypotetiskt skall kassaskåpet eller platsen där handlingar är inlåsta brytas upp. Kan låta otroligt men så är det faktiskt.
 
 
hänvisar under till numera bortgångne Anders R Olsson som var en av sveriges ledande journalister och författare inom just offentlighetsprincipen. (må han vila i frid).
 
  1. Gällande frånvaro, inlåsta handlingar etc.
  2. Gällande eventuella bortförklaringar om att det skall begäras under särskilda tider och dagar.
  3. vid vägran att lämna ut handlingar.
  4. Vad innebär offentlighetsprincipen?
  5. rörande tidsramen kommun/myndighet har på sig att behandla begäran.
  6. gällande anonymiteten.
  7. gällande elektronisk information. detta gäller även mail som är både inkommande och utgående.
Hörby kommun har vid tillfällen gjort "skitit i det blå skåpet" i dessa frågor tyvärr.
Man kör sitt eget race och stoppar huvudet i sanden likt en struts. ett riktigt bra exempel är Arne Bertilsson som var VD för Hörby Kommuns Industrifastighetsaktiebolag tillika kommunchef för kommunen. Förvisso som tur är så har Arne gått i pension. tack var väl det, då Robert odeberger som är TF kommunchef verkar "ha fler hästar i hagen" och kan förhoppningsvis se till att man tar fram styrdokument och rutiner för att hantera offentlighetsprincipen etc.
 
nåväl, till Arne igen och exemplet. Har tagit upp detta tidigare men det bör belysas igen. Jag har fått information från en trovärdig källa att vederbörande begärde ut allmänna handlingar med stöd i offentlighetsprincipen. Dagen efter vid ankomst till kommunhuset möttes denne av Arne Bertilsson. Som en obstinat treåring så vände han helt och nekade nästan allt som personen ville ha.
 
personen hänvisade till JO, lagtext samt händelser som hänt för andra där dom fått rätt. Arne svarar upp med "du har fel, vi har haft det prövat i kammarrätt samt hos SKL. det efterfrågades målnummer till hovrätten men fick inget svar. Problemet som förelåg som Arne totalt missade var att personen visste hur h*n skulle göra för att "ha på fötterna" med hänvisning till lagtext etc.
 
Arne band ris på sin egen rygg vilket tydligt märktes då han fick svar på tal som han visste var sanna, frustrationen visade sitt rätta ansikte och han fäktade som en skadeskjuten fågel bildligt talat. nåväl, personen efterfrågade hans namn då han oartigt inte presenterade sig. svaret h*n fick var skrattretande "(A) du gav mig inte ditt, nä men du vet att jag till skillnad från dig behöver inte uppge det och du får inte efterfråga det, (A) då tänker jag inte säga mitt heller".
 
Är vi i sandlådan månntro? det blev lite "min pappa är starkare än din". Gång på gång gick Arne tvärs emot lagtexter etc vilket han visste. men på ren pin tji som en obstinat och tjurskallig treåring så så ville han inte följa lagtext etc.
 
Personen i fråga som detta rör begärde ut ett(1) års inkommande och utgående mail från Arne Bertilsson, Lars Ahlkvist och Robert odeberger. Svaret och dokumenten h*n fick var enbart loggar. Alltså det som visar :
 
  1. Tidpunkt då mail skickades eller mottogs.
  2. från vilken mailadress/till vilken mailadress.
  3. vilket ämne det gäller.
Ja för det är ju transparent? Nej det kan man ju inte säga. Detta var för övrigt ett rent brott mot offentlighetsprincipen tyvärr.
 
 
Skall förklara för er varför den begäran gjordes, ni kanske tycker det var överdrivet etc.
 
 
Vi börjar med Arne Bertilsson.
 
 
Som VD och kommunchef så finns det med största sannolikhet en omfattande kommunikation per mail till och från tex Lars Ahlkvist med flera. Just detta ville personen läsa och sätta sig in i.
 
Att kunna granska förhavanden är vår rättighet. det skall nämnas att detta var under tiden då tavelskandalen var som hetast i media etc. industrifastighetsbolaget är det bolag som beställt och betalt tavlan så därav var just Arne Bertilssons mail viktig att kunna granska.
 
det har som tur är framkommit viss mailkommunikation där Arne beklagar sig å det grövsta till Lars faktiskt. Med rena felaktigheter och snyfthistorier. nu har Arne gått i pension, men det går fortfarande att begära ut mailen om någon känner sig manad.
 
Kommunen skall följa arkivlagen. personen ville även granska om det fanns kommunikation mellan HIFAB och Johan Falkman, den så kallade konstnär som målar den olagliga tavlan som HIFAB beställt. tyvärr gick inte detta då man stängde möjligheterna till granskning.
 
Men personligen skulle jag tippa en peng på att ingen kommunikation har förts via dom offentliga kanalerna, utan förts utanför via tex hotmail etc för att kunna begränsa insynen. Inte så konstigt kanske, då det har begåtts såpass mycket ogentligheter så att man blir mörkrädd. Detta är kommunen högst medvetna om, därav att man mörkar information etc, så gott man kan.
 
 
Då Tar vi Lars Ahlkvist.
 
 
Lars sitter på minst 6 stolar direkt inom kommunen samt indirekt utanför kommun gällande våra intressen.
Bara det faktumet är ju helt horribelt! hur kommer det sig att man kan sitta på så många stolar utan att bli kuppad av tronen? Jo med sina härskar samt skrämseltaktiker. Lars sitter fast på följande stolar:
 
  1. Ordförande i HIFAB.
  2. Ordförande i Hörbybostäder AB.
  3. Kommunstyrelsens ordförande/kommunalråd.
  4. Kommunfullmäktige.
  5. Kommunstyrelsens arbetsutskott.
  6. Det finns nåt mer utskott etc har jag för mig.
 
Då Lars är ordförande i två bolag så ville personen få ut mailkommunikationen återigen för att kunna granska. Ett år tillbaka på dessa tre herrar kan låta mycket men då tavlans tragiska och olagliga uppköp skedde ett år tillbaka från det dato då personen begärde handlingarna så det är ju inte så konstigt kanske med det i baktanken.
 
Även här fick personen enbart loggar, samt ett par sidor med mail. Man går aktivt in och mörkar en stor del av kommunikationen avsiktligen. Ingrid Bergfors som är kommunsekreterare tillika har hand om begäran från allmänhet och media agerar troligen tragiskt nog nickedocka för Arne Bertilsson och Lars Ahlkvist.
 
 
Härskarteknikerna från dessa två herrar genomsyrar hela kommunen som en giftig dimma. så med det sagt så kanske det inte är så konstigt att hon inte gav ut alla handlingar då någon av dessa herrar förmodligen gav henne direkta order att inte lämna ut.
 
 
Till sist Robert Odeberger.
 
 
Robert har jag faktiskt ingen direkt kritik till.
 
 
Han skall snarare enligt mitt tycke ha en eloge för att han tar sig tid att prata med folk. Ringde honom i egenskap av VD i Hörbybostäder med lite frågor rörande helt andra ämnen för ett par år sen. Han var inte bara trevlig utan tog sig verkligen tid och la hjärta och själ i samtalet och för att kunna svara på frågorna. starkt jobbat Robert om du läser detta! Sånt gillar vi, kan du inte sprida ditt sätt att hantera medborgare etc till alla andra inom kommunen? ja nu var det sagt, till varför han låg på listan för att få ut mailkommunikation.
 
 
Robert Är VD som tidigare nämnt, men även ekonomichef inom kommunen.
så med det i tankarna så antog personen som efterfrågade att det kunde kanske finnas värdefull information i Roberts mail. Förmodligen har han insyn även i HIFAB i sin roll som ekonomichef. ett långskott, men man kan ju alltid dubbelkolla. sen så finns det en hel del frågetecken att räta ut gällande belåningen som Hörbybostäder och HIFAB har upptagit. dessa är inte upptagna på den öppna marknaden utan kommunen har genom halvt om halvt smått invecklade beslut lånat ut våra egna pengar till dessa två bolag. Pengar som skulle gått till skola, barnomsorg, äldrevården, fritid, sjukvård etc. Nä fan, istället lånar man ut dom till bolagen och skär ner så det smäller om det inom alla dessa områden och mer därtill. hur tänkte man där? inte alls förmodligen.
Personen som efterfrågade ville som sagt se hur man har gjort.
 
 
Jag personligen är väldigt nyfiken på om det är så att mina förhågor har besannats.
Kan det vara så att "lånen" från kommunen till bolagen sker i en konstruktion som kallas för "villkorat aktieägartillskott"? detta gör att man kan ta tillbaka dom delvis skattefritt. bolagen gör skatteplanering på detta sätt och slipper skatta bort vinst. sen är jag även nyfiken på om kommunen har lagt avkastningskrav på bolagen. det innebär direkt nackdel för hyresgästerna i tex Hörbybostäder. För att Robert som VD samt ekonomichef måste kalkylera in även detta i kalkylen gällande hyresättningarna. inte undra på att höghuset i kommunen har skyhöga hyror med tanke på att vi invånare har betalt det med våra egna pengar från kommunens kassa i form av lån. tål att tänkas på. ni får gärna efterforska det om ni vill gott folk.
 
 
 
Ja just det ja! vi har även en absurd låneskuld på Hörbys nya badhus. Inte för att jag tycker illa om badhuset, det är en fantastisk anläggning. dock INGET! vi skall äga. Vi står just nu och blöder rent ekonomiskt för att glädjekalkylerna inte går ihop. Vi har även en fantastisk del i huset med bowling och restaurang. tyvärr gick första krögaren i konkurs efter en väldigt kort tid med hänvisning till hyressättningen etc på anläggningen.
mellan den krögaren och Peter Andersson som idag driver det så drev kommunen anläggningen. Med alkoholtillstånd, trots att man inte får göra det.
 
 
Peter andersson med familj som driver det idag är en fantastisk person. en sådan kämparanda har sällan skådats, särskilt inte i denna kommunen. Problemet är att återigen har kommunen satt en skyhög hyra och som grädden på moset även en procentuell avkastning på Peters vinst.
 
Inte undra på att man går på knäna. Att kämpa i motvind med röda siffror i böckerna går bara en kortare tid om man nu inte har en väldigt tjock privat plånbok. Men tyvärr ser jag ingen annan utväg än att antingen så låser han dörrarna för sista gången, går i konkurs eller säljer det. han kommer inte orka kämpa mer tyvärr.
 
 
Skall det verkligen vara såhär i vår kommun? där man stolt går ut och säger att man satsar på företagarna? man skryter med att man kliver uppåt i stegen på näringslivslistan! det rimmar illa med att man skickar våra företagare i rena konkurser. Konkurserna haglar i kommunen, inte bara krögarna utan rent allmänt. vi har lokaler som står tomma, igenspikade fönster etc. detta talar sitt tydliga språk, att något är åt helvete fel. ursäkte mitt uttryck. Jag är så bedrövad över att saker och ting ser ut som det gör.
 
 
jag har ett exempel till. En ung, driven tjej köpte en caferörelse i kommunen. va jag vet, kan ha fel så rätta mig gärna (är första man att ta av mig hatten isåfall) att hon blev motarbetad i kommunen gällande utökat tillstånd gällande tillagning av varm mat samt alkoholtillstånd. Har för mig att hon siktade bara på vin och öl. en bra tanke helt klart, men när man kör skallen i kaklet så är det inte konstigt att man inte orkar mer.
 
 
Nu senast tackade restaurangen Melodays INN för sitt och stängde dörrarna för sista gången.
Jag har inget direkt svar på vad som inträffat i det läget, kan bara konstatera att det är ledsamt att se någon som brunnit för sin verksamhet, låser dörrarna för sista gången.
 
 
Nästa restaurang som också gick omkull var restaurang Offside som hade sin lokal i Stora Hotellet.
Ja återigen så har jag inget direkt svar på vad som inträffat i det läget. kan bara konstatera att det är ledsamt att se någon som brunnit för sin verksamhet, låser dörrarna för sista gången.
 
 
Vi hade en Väldigt fin köttbutik i kommunen, dom drog igen dörrarna inom en kortare tid som aktiva tyvärr.
 
 
Precis bakom dom så låg en butik som sålde lite allt möjligt. allt från värmeljus till inredning etc. Hon flyttade sin verksamhet till höör.
 
 
Det stora statliga bolaget Lernia flyttade från sina lokaler för ett par år sen.
 
 
måste även prata lite om dom företagare som är kvar i kommunen.
 
 
något som förbryllat mig är att dom dagligvarubutiker vi har sätter priser som en annan inte kan förstå. jo förvisso är det efterfrågan och tillgång som tillämpas men varför tvinga folk att åka längre bort till större butiker för att storhandla? är det inte bättre att dra ner priserna och få upp omsättningen?
 
 
plingar det inte i butikskassan så får man inga pengar in.
 
 
sen har vi våra matställen. att servera mat till skyhöga priser och undermålig kvalitet är allt annat än smart företagsdrivande. jo förvisso så äter folk ändå till det priset men är det värt det? kanske inte så konstigt att restaurangerna går omkull.
 
 
Har ätit på alla ställen, kan säga att det är inte värst hög kvalitet någonstans tyvärr. snarare kan man kalla det "bukfylla" som det kallas i allmän mun. är det inte bättre att växla upp och skapa sig ett namn? ett namn som sprider sig som en löpeld runt i skåne och folk faktiskt tar sig hit från andra kommuner bara för att äta. att servera pulvermos, friterad bacon, halvfabrikat etc är inte bara oekonomiskt men framförallt förbannat illa rent smakmässigt.
 
 
ni vet vilka ni är. ja jag är elak, men jag kan till skillnad från många andra servera bättre mat till lägre priser. tänker dock inte starta upp något i denna kommunen med tanke på allt som sker tyvärr. vill ni ha råd och hjälp så ge mig en mail eller ett telefonnummer så löser vi det. självklart kostnadsfritt! :-)
 
 
Ja nu är det nog med exempel. Vi kan vara överens att det är på tok för mycket konkurser eller rena nedläggningar. Om detta beror på innehavarna eller invånarna är inget som framkommer dock. men jag kan tycka att kommunen som fastighetsägare borde se till mångfald och gynna våra potentiella hyresgäster. detta gäller även dom privata hyresvärdarna. Fan det är inte guld ni hyr ut! ner med priserna och gynna företagen. kommunen vinner på det i längden.
 
 
Till alla andra företagare som verkar och bor i kommunen vill jag säga " tveka inte på att satsa! men viktigast av allt, tveka aldrig på att lyssna till era hjärtan och anställ en människa med funktionshinder, en människa som varit långtidssjukskriven etc. det lönar sig inte bara ekonomiskt med tanke på eventuella ekonomiska stöd etc men även genom att man får in nytt blod, nya tankar och nya perspektiv. kan det inte vara värt det?
 
 
man är inte dum i huvudet bara för att man har ett funktionshinder eller har varit sjukskriven". nu tänker ni garanterat "jag kan inte lita på att dom sköter jobbet, kommer i tid, har frånvaro etc". jag kan säga efter att ha drivit stora bolag att det är väldigt cyniskt tänkt. vänd på det och sätt er in i deras sits. om dom får in foten, tror ni då inte dom ger 110% för att visa att dom kan? att dom är värda något?
 
 
detta gäller även dom som av olika anledningar har avtjänat fängelsestraff. om personen är ärlig och lägger korten på bordet, borde hon/han inte få en ärlig chans? man har sonat sitt brott efter att man avtjänat sin tid. men ändå blir man spottad på bildligt talat. det gäller även kommunen såklart.
 
 
Det är tragiskt att se att man inte tar tillvara på dessa människor på alla sätt tänkbart. att inte kommunen går in och sätter upp ett projekt tillsammans med alla företagare med näringslivskordinatorn som spindeln i nätet? det hade förmodligen inte bara vart en total succe men även ett pilotprojekt som resten av sverige hade kunnat anamma.
 
 
Nä en bensträckare kanske? kan behövas, det har tagit tid för er förmodligen. spring iväg nu och gå på hemlighuset, hämta en kopp kaffe och återkom igen så fortsätter vi ner med vagnen i berg och dalbanan.
 
 
Så där ja, ni är tillbaka. smaka kaffet gott? kanske till och med var kokat på nymalda bönor. har ni kakan med er? man kan inte ha och äta den samtidigt såsom kommunen tror ;-) sitter ni bra? då fortsätter vi!
 
 
Kommunen stoltserar och basunerar ut på sin hemsida och i andra sammanhang att HIFAB är 100% ägt av kommunen. Nja, sanning med modifikation. det finns 4 stycken privata ägare konstigt nog i det bolaget. Vet inte hur det ligger till med Hörbybostäder men hade inte förvånat mig att det finns där med.
 
 
Detta innebär att det kan från dessa fyra ställas krav på utdelning på vinst. Våra pengar alltså. trots att Arne Bertilsson inte anser att det är våra pengar i dom mail som har kommit ut. Problemet är också att varken HIFAB eller hörbybostäder får lov att gå med vinst enligt lagtext. den ni, sug på den karamellen! detta undviker kommunen att prata om. det blir "rappakalja" istället, man pratar alltså under lång tid utan att säga ett pillikvitt. typiskt beteende av just politiker. tror allt att dom gått nån retorikkurs eller dylikt för att lära sig röra på läpparna utan att säga något vettigt. detta genomsyrar hela politiken i kommunen med undantag av vissa få personer.
 
 
Nä, nu är det nog dags att lägga ner pennan för ikväll.
Jag återkommer med bittra åsikter och tankar.
 
 
Tills vi ses igen, ta hand om er gott folk!
kommentera gärna, så ser jag till att svara fortast möjligt.
 
 
fridens liljor!
 
over and out // den bittra medborgaren.
 
 
PS: till er som kommer klaga på stor bokstav, grammatik etc kan ställa era åsikter i hörnet där borta --->
är inte intresserad, min blogg och jag gör som jag vill ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0